Bel
 0909-0506
(€ 0,90 p/min. • (Credits € 0,90 p/min)
 0907-07383
(€ 1,50 p/min. • max.10 min(Credits 100 cpm)
 0909-0506
(€ 0,90 p/min. • (Credits € 0,90 p/min)
 0907-07383
(€ 1,50 p/min. • max.10 min(Credits 100 cpm)

Hoogsensitief (HSP; high sensitive persons)

Gepubliceerd op 29-12-2012 om 18:19:26, laatst gewijzigd op 01-01-2019 om 12:43:01. Dit artikel is 4726 maal gelezen...
Door: Astropoort Online

Iedereen krijgt indrukken van buitenaf binnen. Als je op straat loopt, op het werk bent, tijdens een café bezoek, gewoon overal waar er mensen zijn. Er zijn ook mensen die indrukken binnen krijgen op plaatsen waar op dat moment geen andere mensen aanwezig zijn. Op die plaats kan dan iets zijn gebeurt, de energie van die gebeurtenis is nog steeds aanwezig en deze kan door sommige mensen worden gevoeld. Sommige mensen zijn gevoeliger voor indrukken van buitenaf dan anderen. Het is net of zij een aantal extra antennetjes hebben. Misschien ben jij wel iemand die erg gevoelig is voor de indrukken die jij opdoet.

 

Afbeelding bij nieuwsbericht

In de meeste gevallen merk je niet dat je deze indrukken binnenkrijgt, het is voor jou zo gewoon om alles op te pikken dat je niet weet dat je het doet. Vanuit jouw vroegste jeugd heb je misschien al gemerkt dat je gevoeliger was, je reageerde misschien wat overdreven. Je was gemakkelijk van slag te brengen. Jouw omgeving heeft hier waarschijnlijk ook niet adequaat op gereageerd. Uitspraken als: huilebalk en stel je niet aan heb jij wellicht ook wel gehoord.

Als reactie hierop kan het zijn dat jij jezelf hebt teruggetrokken, je bent als het ware in jouw eigen wereld gaan leven. Misschien ben je juist wel het tegenovergestelde gaan doen en ben je juist als een soort onverschillige overal op af gestapt. Je hebt je wellicht vaak onbegrepen gevoeld, je voelde je anders dan anderen. Misschien had je moeite om te onderscheiden wat jouw gevoelens waren en wat die van de ander. Je voelde een emotie en wist niet deze te plaatsen.

Als jij iemand bent die vaak indrukken opdoet, kan je overprikkelt raken, jouw zenuwstelsel kan dit niet meer aan en reageert hierop. Je bent door deze over prikkeling en indrukken gevoeliger dan andere mensen. Jouw lichaam gaat hierop reageren. Andere mensen merken dit op en kunnen niet snappen waarom jij zo reageert. Jij bent nu eenmaal gevoeliger, wat diverse reacties kan gaan opleveren.

Iemand die gevoelig is voor indrukken neemt meer in zich op dan andere mensen, je bent gevoeliger voor subtiele signalen die de ander niet waarneemt. Wat voor andere mensen niet als overprikkelend wordt ervaren kan voor iemand die veel indrukken opneemt juist te veel zijn. Harde muziek, onverwachte harde geluiden, sirenes, mensenmassa’s, felle of flikkerende lichten. Ook alles wat onbekend is kan een overdaad aan prikkels opleveren.

Iemand die gevoeliger is voor indrukken registreert meestal de kleine veranderingen, iets wat anderen mensen niet of nauwelijks opvalt. Een gevoelig kind dat naar school gaat en bemerkt dat de leraar niet lekker in zijn vel zit, zal zich op zijn hoede gaan voelen. Een verandering in inrichting van een klaslokaal kan voor een gevoelig kind al een signaal zijn om eerst maar eens de kat uit de boom te gaan kijken.

Ik kijk naar jouw manier van indrukken opdoen, jouw kenmerken van HSP. Wat is voor jou de beste manier om jezelf te beschermen tegen deze indrukken. Ik noem het ook altijd beschermen. Ik vind het ook heel begrijpelijk dat jij je niet wilt afsluiten. Juist een hooggevoelig persoon wil de ander begrijpen, wil er zijn voor iemand anders. Als je leert om jezelf te beschermen tegen deze indrukken, wordt je krachtiger. Je gaat jezelf weer (her)kennen, jouw zelfvertrouwen groeit, je gaat voluit leven met jouw hooggevoeligheid. Je gaat jouw intuïtieve vermogens verder ontwikkelen.